Misiune contracronometru a pompierilor români în Grecia. Val de incendii aproape de Atena FOTO

de: Denisa Dudescu
21 07. 2023

Pompierii români au ajuns în Grecia și anul acesta pentru a participa la misiunile de stingere a incendiilor, o problemă recurentă în ultimii ani în Grecia pe timp de vară. În total sunt 80 de pompieri români care intervin în zone din N-V Atenei, o zonă grav afectată de foc. Prima misiunea a pompierilor români de anul acesta a început în zona Kouvaras, zilele trecute.

Intervenția românilor în Grecia

Update 21 iulie ora 11:06: Joi, pompierii români au intervenit în zone din N-V Atenei (Attica de Vest), unde au acționat până aproape de miezul nopții. 

„În acțiunile derulate a fost mobilizat întreg modulul, inclusiv resursele care au plecat din România în data de 19 iulie.

Aproape 80 de pompieri, care au încadrat 6 mașini de stingere a incendiilor de pădure, 1 mașină de stingere de capacitate mare, 1 cisternă cu capacitatea de 30 tone apă, 1 cisternă cu capacitatea de 10 tone apă și 3 autospeciale de primă intervenție și comandă, au sprijinit forțele elene în acțiunile depuse pentru limitarea incendiilor”, a transmis IGSU.

Zona în care acționează pompierii români,  Attica de Vest, este una dintre cele mai afectate de incendii, mai multe așezări fiind evacuate, având în vedere suprafețele afectate, viteza de propagare a incendiilor, precum și degajările foarte mari de fum.

„Conform prognozei de risc pentru ziua de astăzi, 21 iulie, riscul apariției incendiilor de pădure este în continuare foarte mare – nivelul 4 (pe o scară de la 1 la 5, unde 5 este nivelul risc extrem). Intervenția modulului are loc la solicitarea ofițerului elen, delegat în asistarea și buna desfășurare a întregii misiuni derulate de salvatorii români”, a mai transmis IGSU.

Grecia afectată de incendii și caniculă. Imagini cu focarele

Update 18 iulie, ora 12:24: Un cetățean român în vârstă de 32 de ani este suspectat că ar fi provocat incendiul devastator din Kouvaras.

El a fost arestat inițial de autoritățile grecești și dus la secția de poliție Lavrio, însă ulterior a fost eliberat din lipsă de probe. Localnicii au fost cei care l-au reclamat pe individ pentru că efectua în „zonă niște lucrări”, iar activitatea sa ar fi dus la producerea incendiului, scrie publicația grecească Newsbeast.gr.

Incendiul de la Kouvaras, alimentat de rafale de vânt, a izbucnit la aproximativ 50 de kilometri est de Atena. Flăcările au ajuns și la mai multe stațiuni din zonă.

Incendii sunt și în Loutraki/Kallithea, unde nu există un  front activ, iar forțele terestre și aeriene continuă operațiunile pentru controlul focarelor. Un incendiu este în curs și în Derbenochoria, aici intervenția pompierilor este îngreunată din cauza densității pădurii și a zonei dificile.

O femeie care abia ateriza aseară pe un aeroport din Grecia a postat o imagine impresionată cu focarele incendiilor.

„Pe măsură ce ne apropiem de aterizare la aeroport, în dreapta ta ai norocul să admiri un obicei care a predominat în ultimii ani în Grecia. În fiecare vară se arde fiecare formă de viață.În fiecare an & încă puțin până nu mai rămâne nimic. Bine ați venit și să aveți o ședere bună”, a postat aceasta alături de poza realizată din avion.

Cum a decurs intervenția pompierilor în Grecia

Update 18 iulie, ora 10:07. Pompierii români au intervenit luni seară în sprijinul omologilor eleni pentru a stinge un incendiu de vegetație uscată.

Situația a fost atât de gravă, încât pompierii s-au luptat cu flăcările până aproape de miezul nopții. Astăzi, 18 iulie, riscul aparițiilor incendiilor este foarte ridicat.

„În cursul zilei de ieri, 17 iulie, începând cu ora 14.00, modulul specializat de stins incendii de pădure al României a intervenit în sprijinul omologilor eleni, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată și pădure în zona localităților Kouvaras – Keratea.

Totodată, Începând cu ora 20:30, pompierii români au fost relocați pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată și pădure care se manifestau în zona Saronida, unde au acționat până aproape de miezul nopții.

În acțiunile derulate a fost mobilizat întreg modulul, format din 3 mașini de stingere a incendiilor de pădure, 1 cisternă cu capacitatea de 30 tone apă, 1 mașină de stingere de capacitate mare și 2 autospeciale de primă intervenție și comandă.

Un rol important pe timpul misiunii a fost reprezentat de cisterna de mare capacitate, utilizată pentru alimentarea cu apă a dispozitivelor de stingere. Autospeciala poate transporta 30 tone de apă și este utilă în zonele unde nu există surse suplimentare de alimentare (hidranți, râuri, lacuri sau alte surse de apă).

Misiunile desfășurate de colegii noștri au constat în limitarea propagării incendiului spre zonele locuite, precum și menținerea unei linii de protecție între frontul incendiului și zona neafectată. Propagarea incendiului a fost favorizată de temperaturile care s-au menținut ridicate în ultimele zile, precum și de intensificările vântului.

Conform prognozei de risc pentru ziua de astăzi, 18 iulie, riscul apariției incendiilor de pădure este foarte mare – nivelul 4 (pe o scară de la 1 la 5, unde 5 este nivelul risc extrem). Intervenția modulului are loc la solicitarea ofițerului elen, delegat în asistarea și buna desfășurare a întregii misiuni derulate de salvatorii români”, se arată în comunicatul de presă.

Știre ințială:

Incendiul a izbucnit, luni, pe dealul Heloni și s-a extins spre Muntele Panio, zeci de apeluri au fost date la 112, potrivit publicației grecești Reader.gr. Grigoris Goundaras , care locuiește în zonă, a publicat un filmuleț care arată frontul mare al incendiului cerând ajutor, deoarece „oamenii sunt în pericol”.

Din cauza incendiului poliția a oprit traficul în zonele din apropiere.

 

La misiune participă și pompieri români, fiind prima de anul acesta. Peste 30 de pompieri cu 4 autospeciale de stingere, 1 autocisternă cu capacitatea de 30 de tone cu apă și 2 autospeciale de teren sunt în drum spre locația indicată s-au deplasat către zona indicată de autoritățile grecești.

„Suprafața pe care se manifestă incendiul este considerabilă, terenul fiind acoperit de vegetație uscată și arbuști. Propagarea rapidă a arderii este favorizată de vânt și de temperaturile ridicate.

Colegii noștri acționează în zona repartizată de omologii eleni, atât pentru lichidarea arderii, cât și pentru a proteja clădirile aflate în apropiere. Autoritățile elene au repartizat la locul incendiului mai multe mașini de stingere, inclusiv resurse aeriene, pompierii români acționând în sprijinul acestora”, mai transmite IGSU.

Autoritățile grecești au emis luni ordine de evacuare pentru cel puțin șase comunități de la malul mării, în timp ce incendiile de vegetație amenințau casele de vacanță de lângă Atena, rafalele de vânt de până la 70 km/h împingând flăcările prin tufișurile de pe dealuri și pădurile de pini uscate din cauza căldurii extreme, notează Washingtonpost.

Pompierii români și intervențiile în Grecia

În perioada 01 iulie – 01 august 2023, Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, participă cu un modul național specializat de stins incendii de pădure la programul de pre-poziționare, organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar – DG ECHO, în vederea consolidării rezilienței autorităților elene în gestionarea acestui tip de risc.

Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre, precum și îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante.

Activarea și operaționalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, în locațiile stabilite de partenerii eleni.

Suplimentarea tehnicii și a personalului de intervenție va fi realizată în funcție de dinamica situațiilor înregistrate în teren, la solicitarea autorităților elene, prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

Programul de asistenţă este finanțat de UE și a fost prevăzut ca măsură de sprijin pentru comunitățile elene, după incendiile devastatoare înregistrate în anul 2021. Acesta se regăsește în noua politică a UE pentru limitarea incendiilor de pădure din sudul Europei și reunește echipaje operative de stingere din mai multe țări europene.